söndag 14 januari 2018

Information till dig som är elev eller vårdnadshavare till en elev inom förskola, grundskola och gymnasium i Nyköpings kommun om justeringar i matsedeln gällande skolmaten.

När flera rätter erbjuds på menyn har det visat sig att matsvinnet ökar. I linje med kommunens hållbara och klimatsmarta måltidsarbete erbjuds från och med 1 januari 2018 två huvudmåltider - en kött/fiskrätt och en vegetarisk som innehåller mejeriprodukter och ägg. Onsdagar är sedan 2014 en vegetarisk dag då två vegetariska rätter erbjuds.  


Vid fläskrätt till lunch har det tidigare erbjudits en motsvarande maträtt med annat kött, till exempel nöt- eller kalkon - och det är den maträtten som nu ersätts med det vegetariska alternativet. Det rör sig om cirka 10 luncher per termin.
Beslutet togs i Kommunstyrelsen under 2016 och arbetet har skett stegvis sedan dess.

Frukost och mellanmål på fritids och förskola kommer fortfarande att ha kvar annat köttalternativ när fläsk serveras som pålägg.

Specialkost av medicinska skäl kommer fortfarande att erbjudas och ansökan görs på särskild blankett. Vid beställning av fläskfri kost erbjuds det vegetariska alternativet. Vegetarisk och fläskfri kost beställs på denna blankett. 
Här kan du läsa mer om skolmaten i Nyköpings kommun.

12 januari 2018

Barn Utbildning Kultur